Date:May 26, 2018

EL BLAU QUE VE DEL SOL Escola La Mar Bella

Hem realitzat l’activitat de cianotípies a l’escola La Mar Bella amb els nens i nenes de P4 de la classe dels fotògrafs, ha sigut molt interessant doncs han treballat molts aspectes de la fotografia durant el curs, i han sigut capaces i capaços d’explicar-me un munt de coses. Jo els hi he explicat que podem fer fotografies sense càmera, al principi els ha costat de creure però en fer les seves cianotípies han pogut constatar que veritablement la cianotípia és una tècnica fotogràfica on no ens cal emprar la càmera, el sol i el paper emulsionat són suficients per a fer la nostra fotografia.

Hem parlat del concepte fotosensible, com el paper que utilitzem per a fer cianotípies és un paper fotosensible o sensible a la llum, com la nostra pell que també és fotosensible; a l’estiu canvia de color. També hem parlat de com tot aquest procès no es màgia és Ciència!! La cianotípia es basa en un procès químic. Es fan servir una mescla a volums iguals d’una solució de ferrocianur de potassi i una solució de citrat fèrric d’amoni. Aquesta solució és lleugerament fotosensible i fosca. Els cianotips es poden imprimir sobre qualsevol superfície capaç de mullar-se en la solució de ferro.

Es pot produir una imatge positiva exposant-la a una font de llum ultraviolada, com la llum solar, amb un negatiu. La llum ultraviolada redueix el ferro (III) a ferro (II). A Això li segueix una complexa reacció del ferro (II) cap a ferrocianur. El resultat és un tint blau insoluble de ferrocianur fèrric que es coneix com a blau de Prússia.