LLibreAnimat

Activitat de narrativa fotogràfica, on els participants experimenten què és la imatge fixa i la imatge en moviment, a partir de la confecció d’un senzill llibre d’animació o flip-book amb imatges fotogràfiques. Aquest exercici permet als nens i nenes integrar la lectura visual i comprendre la creació de la imatge en moviment. Els resultats són llibrets originals i únics confeccionats per ells, que solen realitzar mesclant la imatge, el text i el dibuix.

Aquest llibret també anomenat folioscopi, conté una sèrie d’imatges que varien gradualment d’una pàgina a la següent, perquè, quan les pàgines es passin ràpidament, les imatges semblin animar-se simulant un moviment o un altre canvi. Són essencialment una forma primitiva d’animació.

Els flipbooks són il·lustrats usualment per nens, però poden estar també orientats a adults i emprar una sèrie d’animacions. De la mateixa manera que passa amb el cinema, es basen en la persistència retinal per crear la il·lusió de moviment continu partint d’una sèrie d’imatges discontínues successives. En lloc de “llegir” d’esquerra a dreta, l’espectador  fixa la vista en el mateix lloc de la imatge, mentre es voltegen les pàgines i l’ull ho enregistra com a moviment. El llibre també ha de ser recorregut amb suficient velocitat perquè es creï la il·lusió d’acció, és per això que la forma normal de veure-ho és tenint el flipbook amb una mà i passar les pàgines amb el polze de l’altra mà.