Cliente:Ajuntament de Sant Cugat del Vallès. Escola Collserola
Date:October 04, 2017

FOTOGRAMES DE LLUM 2017/18/19

Dins el Pla de Dinamització Escolar a Sant Cugat del Vallès iniciem aquesta proposta: Fotogrames de llum, aquest és un projecte de muntatge d’un laboratori fotogràfic dins les aules, en el que treballarem la tècnica del fotograma, també conegut com a Rayograma, donat que el seu descobridor fou el fotògraf Man Ray.

Man Ray, 1922

Un fotograma és una imatge fotogràfica feta sense càmera i que s’ha obtingut posant objectes directament sobre una superfície d’un material fotosensible, com ara el paper fotogràfic, i exposant-lo a la llum. El resultat és la imatge d’una ombra negativa de tons variats, segons la transparència dels objectes emprats. Les zones del paper que no han rebut llum apareixen en blanc; les exposades a través d’objectes transparents o semitransparents apareixen en gris. La tècnica per produir fotogrames s’acostuma a conèixer com fotografia sense càmera.

Experimentem amb diversos objectes i materials, acetats transparents, fulls opacs, objectes translúcids, transparents, amb volum i sense, texturats i llisos, obtenint còpies molt diverses en la forma i la composició.

Iniciem el projecte amb l’escola Collserola.

Aquests són els resultats a l’escola Turó de can Mates, amb el grup de 6è de primària:

Seguim amb l’escola Pins del Vallès.