Cliente:Fundació Catalunya-La Pedrera
Date:November 23, 2016

FOTOMEMÒRIES 1/16 amb la Fundació Catalunya Pedrera

Hem iniciat les sessions de treball fotogràfic dins el programa REMS (Reforçar i Estimular la Memòria i la Salut), que té per objectiu la millora de la qualitat de vida de persones grans amb graus lleus i moderats de malalties neurodegeneratives, com l’Alzheimer o el Parkinson.

De la mà de la Fundació Catalunya Pedrera, hem impulsat aquest projecte, que treballarem en diversos centres amb la voluntat d’ajudar i estimular a aquest col·lectiu per mitjà de la fotografia. Donat el potencial de les imatges, com a realitat que provoca la memòria instantàniament, remet a un lloc o estat, persona, sentiment o emoció de forma directa i espontània, i com a llenguatge universal, que tothom entén i integra amb facilitat, vam pensar que podíem construir amb ells un diàleg i una pràctica fotogràfica interessant.

Els objectius plantejats per a aquest projecte són els següents:
• Utilitzar la Fotografia com estímul per recordar.
• Millorar la qualitat de vida i l’autoestima de les persones amb Alzheimer i altres demències.
• Fomentar la comunicació i la interacció social dels participants.
• Reduir l’estigma social que tenim de l’alzheimer i altres demències.
Som conscients que no podem modificar la realitat de la seva malaltia, però si millorar i minorar la vivència que d’ella tenen els pacients i a vegades els seus familiars en l’entorn del Centre.

Hem articulat les sessions en les quals treballarem diverses qüestions, veient i analitzant imatges, creant narracions visuals, expressant a partir de les imatges, provocant l’exercici de la memòria amb les fotografies i aquestes són les següents:

Ens presentem? Qui sóc jo? Qui ets tu? Elaboració de fitxes de presentació de cada participant.

Què ens inspiren les imatges?

Trajectes fotografiats

Foto-narracions en família, memòria i records. La imatge que parla.

Hem començat treballant el retrat, tot observant les possibilitats fotogràfiques d’aquest gènere en algunes imatges que els hem projectat, debatent entre nosaltres i observant la seva identificació amb unes o altres. El treball fotogràfic ha estat senzill, una primera aproximació a la càmera retratant-se entre ells, de prop i de lluny, en vertical o horitzontal, que els ha costat una mica doncs no és una pràctica habitual per ells. El treball de taula, en canvi, ha estat prou motivador i ràpidament han escollit les imatges que els agradaven més, fent un fotomuntatge.

mosaic-rems-color

Hem seguit fent alguns petits recorreguts amb les càmeres, on han copsat elements que els atreien i retrats, amb la intenció que veiessin amb una altra mirada a la seva quotidianitat i la mostressin, observant i descobrint detalls, identificant-se amb la posició del fotògraf, que han viscut de forma espontània i divertida; cadascun en la seva mida i amb el seu tarannà. Els hem mostrat algunes imatges per inspirar-los a l’hora de fer fotos. Per part nostra els vam encoratjar a fer-ho, i els vam ajudar en aquells aspectes que els calia.

mosaic-web

Seguidament, han fet un treball de taula amb les fotografies obtingudes i les seves intervencions escrites o dibuixades, ha estat molt interessant observar les diferents actituds respecte al seu retrat i envers els altres, així com el tipus de composicions que han fet. Seguirem amb aquesta línia de treball participatiu, adaptant-nos a les seves possibilitats.

visionat-imatges-web

En la sessió següent volíem treballar l’àlbum familiar. Hem tornat a visionar algunes imatges, mostrant retrats o escenes familiars, veient petits treballs que es poden fer,  han entès molt bé que es tracta de fotografies familiars, els hi fa molta gràcia i embadaleixen generalment mirant les seves. Hem decidit fer muntatges lliures, intentant crear un àlbum senzill, aprofitant que són molt disciplinats i curosos amb les tasques, hem anat donant pautes senzilles progressivament perquè cadascun pogués treballar autònomament, en la mida de les seves possibilitats, cercant també que siguin creatius, doncs alguns no han fotografiat o fet fotomuntatges mai abans.

mosaic-rems-2web

Finalment, hem sortit a fotografiar-nos en l’exterior, fent retrats individuals i en grups, amb fons de la ciutat que els agradessin. La iniciativa ha estat molt ben rebuda. Posteriorment, hem imprès i comentat les imatges, mentre han anat  elaborant un desplegable on fixar les seves fotografies, hi han posat el seu nom, lloc i la data.

mosaic-color-2-web

Treballen amb il·lusió i entomen l’acte fotogràfic d’una altra manera, l’han fet una mica seu. Creiem que senten la fotografia més a prop, i l’han descobert com a medi per mostrar i parlar.